
Aşı, insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma özelliklerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı toksinlerin etkileri ortadan kaldırılarak geliştirilen biyolojik ürünlerdir. İnsanları hastalıklardan ve hastalıkların neden olduğu sonuçlardan koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanmaktadır. Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma geliştirmektedir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında önceden geliştirilmiş savunma sistemi ile savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır demektir. Oluşan bağışıklama genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır. Bağışıklama, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlarda hastalıkların ve salgınların görülme olasılığı en aza inmektedir..
Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisidir. Aşılanan birey, hastalıktan korunmanın yanı sıra hastalığın toplumda dolaşmasını engelleyerek aşı olmamış kişileri de korur. Bağışıklama, sağlıkla ilgili kazanımlarla birlikte, ekonomik ve sosyal kazanımlar da sağlar. Bu itibarla Ülkemizde her yıl Nisan ayının son haftası gerçekleştirilen Dünya Aşı Haftasında, 2012 yılından bu yana toplumda aşı kabulünün ve talebinin artırılmasına yönelik çeşitli etkinlikler düzenlenmekte, her yaştan kişinin aşılanma konusunda farkındalığının artırılması ve bilgilendirilmesi amacı ile çalışmalar yürütülmektedir.
Bu doğrultuda Beşiri ilçemizin Halk Kütüphanesinde, İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile Dünya Aşı Haftası etkinlikleri kapsamında velilerimize yönelik 'Aşı Farkındalık Eğitimi' semineri verildi. Seminerde aşının temel amacı, hayatımız üzerindeki etkisi, güvenirliği ve önemi gibi aşı hakkında birçok konuya değinildi. Dünya Aşı Haftası, her yaştan insanın bulaşıcı hastalıklara karşı koruması için aşılanmayı teşvik etmek amacıyla kutlanmakta olup nihai amaç daha fazla insanın aşı ile önlenebilir hastalıklardan korunmasını, daha mutlu ve sağlıklı yaşam sürdürmelerini sağlamak için eğitimlere ve farkındalık çalışmalarına devam edilecektir.
"AŞI OL, SAĞLIKLI KAL"